Връх Тодорини кукли

Връх Тодорини кукли (1785 м) е най-високият връх на лежащата между Петрохански проход и река Искър планина Козница, дял на Западна Стара планина. Намира се на тесен рид, отделящ се в северна посока от централното било, на около 6 км североизточно от Петрохан.

Северните, източните и западните склонове на върха са стръмни и покрити с гори до около 1600 м н.в.. На юг връх Тодорини кукли бавно се снишава в обширна понорна област, която захранва с води карстовия извор над Искрец. Източно от върха се намират изворите на река Ботуня, а западно тези на река Бързия, и двете - десни притоци на река Огоста.

От връх Тодорини кукли се открива панорамна гледка към връх Ком на северозапад, към Берковската котловина на север и към Врачанския балкан на североизток. На изток е билото на Козница, чийто стръмни северни склонове са увенчани със скални венци. На юг се открива красива гледка към облите хълмове на Понор планина. Северно от връх Тодорини кукли, на разстояние от около 5 км, се намира Клисурският манастир.

Маршрути за изкачване на връх Тодорини кукли

Най-удобният и лесен маршрут до връх Тодорини кукли започва от Петроханския проход. По-голямата част от прехода, който отнема около 2 часа и нещо, следва червената маркировка на маршрута Ком-Емине.

Ако пътувате до Петрохан от София, възможностите за транспорт са ограничени до личен автомобил и маршрутка, чийто час на заминаване от Централна автогара София към момента е твърде неподходящ за организирането на еднодневен излет до Тодорини кукли - 13.00 часа.

Разстоянието от София до Петрохански проход е 65 км и се взима с кола за около час, час и половина (при нормална пътна обстановка). Удобно място да паркирате автомобила си е уширението на пътя до крайпътното заведение, намиращо се на самия проход.

Тръгва се пеша в югоизточна посока по асфалтов път с множество дупки, който след около 300 м извежда до голяма чешма. От нея се продължава по обозначената с червена маркировка пътека на Ком-Емине, която в гората над чешмата аз поне някак успях да изгубя. Ползвайте картата на kade.si и следете внимателно маркировката, ще си спестите ненужно лутане и забавяне.

Алтернативен, донякъде по-лесен за следване вариант е да продължите от чешмата надясно по черния път, в посока към бившата хижа “Петрохан”. В този случай, обаче, преходът се удължава, а и също има лесно за пропускане отклонение (вляво) към хижата. Още почти в началото, на първия разклон в края на изкачването също може да се объркате. Там пътят напред се спуска в посока към с. Бракьовци. За Тодорини кукли се свива наляво. Следете за следващо отклонение вляво, табелата не се вижда добре. Ако в близост до пътя видите стопански постройки, значи сте подминали разклона и трябва да се върнете обратно.

Който и от двата варианта да изберете, след сградата на бившата хижа “Петрохан” червената маркировка ще ви преведе през прохладна букова гора, преди да излезе на голия югозападен склон на връх Чамляку (1734 м). С плавно, но продължително изкачване, пътеката подсича Чамляку откъм юг и излиза на билото. Продължава се в източна посока. Следете за разклон вляво, който да ви изведе на върха на отделящия се в северна посока от главното било рид. При ясно време пред вас ще се открият няколкото последователни върха, съставляващи в съвкупността си връх Тодорини кукли. Най-високият от тях е първият, до който се достига лесно по черен път. До най-северния от четирите върха се стига по малка пътека за още около 10-15 минути.

Връщането обратно до колата може да стане обратно по същия път. Алтернативно, за да не минавате два пъти през едни и същи места, използвайте следния маршрут - от Тодорини кукли тръгнете обратно към Петроханския проход. На 100 метра западно от мястото, където на идване сте се отклонили за върха, ще видете отклонение вляво. Преди да поемете по него, уверете се, като видите точната си локацията на картата на bgmountains, че сте на правилното място. В района има множество черни черни пътища, този, който ви трябва, върви право на юг и минава през местността Торището и западно от връх Градище (1529 м). Спускайки се по него ще стигнете до по-голямо шосе. Завивайки по него надясно (на запад) за около час и нещо ще стигнете обратно до чешмата в началото на маршрута.

Двудневен преход до връх Тодорини кукли с влак до Берковица и нощувка в творческа къща “Петрохан”

В случай, че не разполагате с личен автомобил или пък просто сте по-приключенски настроени и искате да прекарате повече време в планината, бихте могли да пътувате с влак до намиращия се от северната страна на Стара планина град Берковица и оттам да поемете към планината. Първият влак пристига на жп гара Берковица в 11 часа. Разстоянието от железопътната гара до намиращата се в близост до билото на планината хижа “Ком” (нова) е около 15 км и може да се измине пеш по асфалтов път и подсичащи някои от завоите пътеки за около 3 часа и половина или за по-бързо и лесно - с такси. В случай, че тръгнете пеш от Берковица към хижа “Ком”, гледайте да поддържате добро темпо на вървене, защото следващия етап от дневния преход - от хижа “Ком” до Петрохански проход също отнема около 3 часа, 3 часа и нещо и при по-бавен ход, особено през сезон, когато дните са по-къси, има опасност да замръкнете на открито.

От хижа “Ком” тръгнете нагоре по червената маркировка на маршрута “Ком-Емине”. Ако условията са безснежни, на 200 метра от хижата вляво от маркироката се отделя черен път (сверете позицията си с картата на bgmountains), който върви горе-долу по хоризонтала, пресича стръмната долчинка на спускащата се от връх Малък Ком река Фунията и излиза на билото източно от върха, при местността Клисурски соват.

ВАЖНО! Северните и източните склонове на връх Малък Ком са много стръмни и при определени условия лавиноопасни. Не тръгвайте по този път при снежни условия. По-безопасното минаване е по червената маркировка до билото западно от Ком и оттам вече на изток по билото. През лятото, обаче, посочения път значително съкращава прехода до Петрохански проход.

От Клисурски соват (мястото където се излиза на билото) до Петрохански проход преходът е лек и приятен, по черни пътища с малък наклон и спускане накрая. Обадете се предварително да си запазите места в творческа къща Петрохан, за да уговорите престоя си и да ви очакват.

На вторият ден рано сутринта се изминава описания вече по-горе в текста преход до връх Тодорини кукли. Ако сте раннобудни, дори е възможно да се насладите на изгрева горе от върха. След посещението на върха се продължава на изток по маркировката на Ком-Емине в посока гара Лакатник. Въпреки, че изкачване има само до връх Тодорини кукли, последващото ходене по билото и дългото спускане към долината на река Искър, както и немалкото разстояние (общо 30 км за деня, от които немалка част по чакалирани и асфалтирани пътища), могат добре да ви изморят и в края на деня да сте с добре подбити крака. Въпреки това бих казал, че преходът е приятен, особено при ясно и хубаво време, а и избирайки да направите този двудневен излет през връх Тодорини кукли, ще можете да пробвате силите си на първите два дни от Ком-Емине.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.