Връх Валявишки чукар

При ясно време връх Валявишки чукар е чудесно място за наблюдение на изгрева както на слънцето, така и на луната, които изгряват иззад живописните форми на Джангала, Момини двори, Кралев двор, Малка Каменица. Не само на изток, но и във всички останали посоки гледката е много красива. От върха се виждат много от най-известните и красиви върхове на Пирин, включително далечните Вихрен и Кутело, а отвъд Разложката котловина, на север в далечината се виждат възвишенията на Рила.

Схема на района около връх Валявишки чукар

Връх Валявишки чукар се намира в Северен Пирин, на главното било, северозападно от заслон "Тевното езеро". От заслона има два варианта за изкачване на върха. Едната пътеката започва зад заслона и се изкачва към седловината между върховете Момини двори и Валявишки чукар, след което свива вляво и за около 20 минути изкачва върха. Пътеката не е маркирана, но върви по самия ръб или в близост до него, така че не е проблем да се бъде следвана.
Другият вариант да се качите на Валявишки чукар от заслона е като тръгнете към Мозговишка порта. В западния край на Тевно езеро започва неясна пътека, която се изкачва право нагоре към плитката седловина между Валявишки чукар и разположения на югозапад от него безименен връх, извисяващ се над Мозговишка порта. Горе на ръба пътеката вече е по-ясно различима и не след дълго ще ви изведе на високия 2664 м Валявишки чукар.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.