Връх Юмрука

Връх Юмрука (1819 м.н.в.) се намира в Средна Стара планина, в близост до хижа "Ехо", на територията на Национален парк "Централен Балкан". Неговите западни склонове са включени в резерват "Царичина", опазващ единственото естествено находище на бяла мура в Стара планина.

Изчакването на върха откъм хижа "Ехо" става по добре различима пътека, стръмно е, но разстоянието не е голямо и може да се премине без кой знае какви усилия. Слизано е малко по-трудно (заради наклона и възможността човек да се подхлъзне), но има поставено метално въже, което на места би могло да се ползва за допълнителна опора.

Връх Юмрука се изкачва и по своя южен склон - на седловината Ветровити преслап от маркираната пътеката между връх Вежен и хижа "Ехо" (международен маршрут Е3, червена маркировка) надясно се отделя пътека, която първоначално катери стръмно почти право нагоре и вече по билната заравненост излиза плавно на върха.

Изчакването може да стане и откъм изток - по зимния маршрут за достигане до хижа "Ехо" откъм село Розино.

Разбира се, най-удобно и лесно остава качването по пътеката откъм хижата. Началото и минава покрай сградата на параклиса. Ако не сте твърде уморени след дневния преход, вечер вместо да седите в столовата и да слушате всякакви приказки, може да се разходите до върха, да се полюбувате на залеза и гледките и да се върнете обратно в рамките на час и нещо. Не забравяйте да си вземете челник, слизането в тъмното по стръмната пътека едва ли ще е приятно.

Гледката от връх Юмрука ще е хубава и по изгрев. От върха централното старопланинско било за кратко, до връх Ушите, извива на север, преди отново да се насочи на изток в посока към Козя стена. Това позволява интересен, страничен поглед към билото на планината. В далечината, на изток-североизток, макар и повече като неясни силуети, се виждат паметника на превала на Троянския проход и върховете до връх Ботев.

Информация за изходните пунктове и маршрутите, по които можете да се качите в планината и да стигнете до връх Юмрука, ще откриете в статията за хижа "Ехо".

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.