Заслон Каракачански колиби

Заслон “Каракачански колиби” се намира в Югозападна Рила, под връх Скачковец, на 1810 м н.в. Построен е с доброволен труд и дарения от жителите на село Бачево през лятото на 2020 година на мястото на съществуваща отпреди сграда.

Условията за пренощуване са отлични. Вътре могат да спят на едно общо, широко легло между 6 и 8 човека (вероятно с малко бутане ще се съберат и повече). Постлани са няколко стари юргана, но от гледна точка на хигиена и прочие, не е никак лоша идея да си носите свое шалте и, разбира се, спален чувал - в крайна сметка не знаете кой е спал преди вас на същото място. В заслона има печка на дърва с фурна, затопляща помещението отлично, а също и голяма маса с пейка, около която за ядене ще се събере цялата ви група.

До заслона тече чешма, която не беше замръзнала дори в средата на февруари. До сградата не видяхме тоалетна, така че явно засега тези въпроси се решават с отдалечаване в гората.

От прозореца на заслон “Каракачански колиби” се открива красива гледка към Разложкото поле, западните части на Дъбраш, на Велийшко-виденишкия дял на Родопите и, разбира се, към част от красивите, стръмни северни склонове на Пирин. При ясно време и добра видимост, в далечината се вижда и лежащата между Пирин и Родопите планина Фалакро (Боздаг). Зад заслона гората продължава още няколкостотин метра стръмно нагоре в посока към връх Скачковец и билото на планината.

Изходна точка за прехода до “Каракачански колиби” е намиращата се на няколко километра от село Бачево местност Перивол. Пътят между Бачево и Перивол е черен, но проходим без проблеми при внимателно шофиране. Началото на маршрута е при намираща се вдясно от пътя чешма (в района ще видите няколко сгради, като ориентир - тръгва се надолу по черен път вдясно от чешмата, заобикалят се едни краварници и после се поема нагоре в планината). Направената през пролетта на 2021 маркировка (бяло-синьо-бяла) е добра и се следи без проблеми. На няколко места има указателни табели с посочена на тях продължителност на прехода, която намирам за малко оптимистична при зимни условия, но навярно е съвсем точна при безснежни условия. С газенето в снега (долу нямаше сняг за пантене и ските останаха в колата) на нас ни отне около 3 часа и нещо от Перивол до заслона. Не сме спирали за почивки, но и ходенето в дълбокия сняг беше много бавно.

Заслон “Каракачански колиби” се намира в границите на национален парк “Рила”. Достъпът на коли в парка е забранен. Не сечете клони или дървета, за да палите печката. Националният парк е защитена територия съхраняваща природната среда и биоразнообразието в по-слабо засегнат от човека вид, за да имат шанс и вашите деца да живият добре. От съхранената природа зависи тяхното бъдеще. Бъдете пестеливи, когато ползвате наличните дърва, помислете откъде идва дървения материал и каква е цената на удобството в планината.

Събирайте боклуците си и ги сваляйте обратно с вас. Не оставяйте хранителни продукти в заслона.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.