Заслон Казана

Заслон “Казана” (първоначално наричан “Елтепе”) е построен на 2445 м н.в. в Пирин, на скален праг между циркусите Голям и Малък Казан, североизточно от връх Вихрен. Представлява малка постройка, в която, при нужда, могат да се поберат около 4 човека. В района няма нито вода, нито тоалетна. Препоръчва се пренощуването да става само в извънредни ситуации.

Заслонът е построен през 50-те години на миналия век, за да осигури убежище за хората, изучавали през онези години снежниците в мраморната част на Северен Пирин. Интересна за четене информация за циркусите в Пирин и за нестопяващите през цялата година преспи може да бъде открита в планинарския форум тук, а също и в тази статия на английски език.

Заслон “Казана” се намира в непосредствена близост до пътеката към връх Вихрен (тази през Премката). Изходни пунктове са хижите “Вихрен” (червена маркировка, отделя се вдясно след пресичането на потока на 15-тина минути над хижата) и “Бъндерица” (зелена маркировка, изкачването става през гората и долния Казан).

Съседни обекти:

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.