Заслон Кончето

-- Важно - заслон “Кончето" ще бъде демонтиран в периода между 1 и 15 август 2018 година, след което на негово място ще бъде поставена нова постройка --

Заслон "Кончето" e разположен е на 2760 м н.в. на тесния рид между върховете Байови дупки и Бански суходол в Пирин. Представлява малка дървена постройка, хваната за скалите с метални въжета. При добро желание (или необходимост), вътре могат да пренощуват до 10-12 човека. Помещението е тясно, вътре има едва няколко кубични метра въздух, който през лятото бързо се спарва, когато има повече хора. Вентилацията става основно през малко прозорче с размери около 30 на 30 см, до което е и най-прохладното място за спане.

Наровете са дървени и твърди, затова наличието на шалте ще е плюс, но може и без него. От двете страни на входа наровете без проблеми ще съберат по 2 души, а с много бутане може и 3, а срещу вратата нарът е по-тесен, за 1 човек. Условията са като за непретенциозни.

В близост до заслон “Кончето” няма вода, така че ако планувате да нощувате там, на тръгване се запасете с повече вода. Снабдяването с вода за по-дълъг престой ще е проблемно през лятото, когато няма сняг за топене, а и заслонът като цяло е предвиден за ползване в аварийни ситуации.

Освен вода, разбира се, тоалетна също няма. Къде да ходите в миг на нужда е въпрос, оставен на вашата съвест. Последното важи с особена сила, когато нуждата е голяма. Уви, изглежда има хора, които морни след "възтрудния" преход до заслона, ги мързи да се разходят още малко и свидетелства за това понякога се откриват веднага зад заслона.

Температурите вечер, дори в най-топлата част на лятото, са ниски, често е и ветровито. Затова, ако искате да се насладите на красивите звездни вечери, освен спален чувал и повече вода, добре е да имате със себе си и топла връхна дреха. Колко топла преценете сами. Аз съм зъзнал здраво в края на юли с дебел полар, пухенка и ветровка връз нея :)

Заслонът е част от международния пешеходен маршрут Е-4.

До заслон “Кончето” се стига от хижа Яворов (около 4 - 4 ч 30 мин), от хижа "Вихрен" през връх Вихрен (5 ч 30 мин) или от хижа Бъндерица (4 часа). При снежни условия, за да се стигне до заслона се нужни много добри планинарски умения, добра преценка на конкретните условия и времето и съответната екипировка. В началото на летния сезон (при наличие на сняг по улеите) и късна есен (когато има заледени участъци) има опасност от подхлъзване при преминаването по пътеката, водеща до заслона, затова е препоръчително вместо да се пресичат стръмни участъци със сняг или лед, да се заобикалят отгоре, когато това е възможно. В някои случаи е по-добре човек да се откаже от планираната разходка, отколкото да подложи себе си или своите спътници на излишен риск. При хубаво време и летни условия, когато пътеките са сухи, изкачването до заслона от която и да е от посочените изходни точки е приятно, донякъде натоварващо изживяване, съчетаващо преодоляването на няколко стръмни участъка и красиви гледки. 

Съседни туристически обекти:

Кончето – 30 мин 
връх Кутело – 1 ч 
заслон Казана – 2 ч 30 мин 
хижа Бъндерица – 4 ч 
връх Вихрен – 2.40 
хижа Вихрен (през връх Вихрен) - 5 ч

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.