Заслон Кубадинка

Заслон "Кубадинка" е името, с което в картата на BGMountains е означена постройката вдясно от пътя между хижа "Чакър войвода" и хижа "Заврачица", преди Студеното дере. Заслон с това име, обаче, не фигурира в списъка на туристическите хижи и заслони в Приложение №22 на Плана за управление на Национален парк "Рила", на чиято територия е сградата, нито може да бъде открито в по-старите пътеводители или туристически справочници. В изданието от 1986 година на топографската карта на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР (мащаб 1:50000), сградата е означена като вила Кубадинка. Нейното първоначално предназначение видимо е било да осигурява подслон по време на ловните излети на Пенчо Кубадински - член на ЦК на БКП от 1957 до 1989 г..

За така наречения заслон “Кубадинка” в повечето планинарски сайтове се повтаря една и съща информация. Нямам представа кой е нейният първоизточник, но част от съдържанието ѝ е заблуждаващо или невярно. Например, в заслона няма печка на твърдо гориво, а камина, но коминът така или иначе е повреден и заслонът не се отоплява. Колкото до външните санитарни възли, такива също няма, освен ако под този израз не се разбира, че човек може да излезе навън и да се изсере някъде в гората. Соченият почти навсякъде капацитет от 3 до 5 човека е подвеждащ. В заслона има маса, счупен стол и легло, на което един до друг "комфортно" могат да спят двама души. Останалите до 5 ще трябва да са на шалтета на пода, а той е мръсен и липсват парчета от дъските на дюшамето. Моят съвет е, дори да спите на леглото, носите си спални чували, шалтета и парче 2 на 3 метра плат (от години ползвам един лек, непромокаем плат за подобни цели), което да постелите отдолу. Вътре е сравнително мърляво и така бихте прекарали нощта в по-приятна атмосфера. Вода можете да налеете от Студеното дере, на около 10-тина минути надолу по пътя.

До заслона се стига за около 30-40 минути по червената маркировка от хижа “Чакър войвода”. Пътят дотам е ок и през зимата (лавиноопасните места по маршрута към долината на река Марица са след “Кубадинка”). Подробно описание как да стигнете до хижата от Боровец ще откриете тук.

Съвет: освен ако не сте били преди на заслона и отивате да пренощувате там с ясната идея какво ви очаква, ползвайте хижа "Чакър войвода" - там условията са много по-добри. От хижата можете лесно да се разходите до "Кубадинка" и да прекарате време там, без да спите в мърсотията.

 

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.