Заслон Орловец (Гранитна вода)

Заслон "Орловец" се намира в Рила, между върховете Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата. Постройката на заслона е изградена на 2520 м н.в. и дава възможност за пренощуване на закрито във високата част на планината при сравнително добри условия. В сградата има спално помещение с двуетажен нар, събиращ около 10 човека. Добре е да си носите шалте и спален чувал - дори и в най-топлата част от годината вътре въздухът е студен и влажен, а за разлика от намиращия се недалеч заслон "Страшното езеро", в "Орловец" няма печка.

Вода за пиене можетe да си налеете на 10 минути надолу от заслона, в посока към хижа "Мальовица". От поляната с каменната маса свийте вляво и по пътеката с пирамидките след около 100 метра ще видите мястото.

Тоалетната е полуразпадналата се сграда встрани от заслона. Моля, ползвайте само нормална тоалетна хартия и не хвърляйте мокри кърпички и всякакви други предмети, които не биха се разградили бързо.

Изходен пункт за заслон “Орловец” е ЦПШ "Мальовица", до където може да се стигне с кола. Разстоянието от град Самоков е 26 км. В началото на комплекса има платен паркинг, а малко по-нагоре още два други паркинга със свободен достъп. Автобуси от Самоков до ЦПШ "Мальовица" се движат два пъти на ден сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. (за справки телефонът на автогара Самоков е 0722 / 6-65-40).

От ЦПШ “Мальовица” пътят за заслон "Орловец" следва този за хижа "Мальовица" (50 мин.), след което продължава нагоре по течението на река Мальовица до Втора тераса (30 мин.) по маркираната с червено пътека. При скалата с паметните плочи на загиналите алпинисти и планинари пътеките се разделят. Червената маркировка продължава към Еленски езера и връх Мальовица. Пътеката за заслон "Орловец" се отклонява в източна посока (синя маркировка), пресича реката, тръгва стръмно нагоре по югозападния склон на връх Камилата и за около час стига до заслона.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.