Заслон Розова поляна

Заслон Розова поляна или Гили поляна се намира в източната част на Природен парк Беласица, в горския пояс, на 1000 м н.в.

Заслонът се състои от 2 помещения, в които има няколко маси, столове, печка на дърва и стар хладилник, който служи за скривалище на хранителни продукти от гризачите. Легла няма, но мястото на пода е достатъчно за постилане на шалтета и чували и при лошо време може да послужи за пренощуване. Между двете помещения липсва врата, но има няколко дървени плоскости, които бихте могли да ползвате за преграда - така при студено време, по-лесно ще затоплите стаята с печката.

Навън до сградата има чешма с хубава вода, а до нея беседка, огнище и равно място, на което би могло да се опъне палатка. Встрани от заслона има и друга постройка, която е заключена и вероятно е частна.

Не забравяйте да си носите канче, бутилка за вода, свещ, челник, както и на тръгване да приберете отпадъците си в раницата. За по-уютно преживяване в заслона има метла, с която да си почистите, а следващите посетители ще са ви благодарни, ако оставите дърва и за тях :)

Най-логично за заслон Розова поляна е да тръгнете от град Петрич, докъдето освен с кола лесно може да се стигне и с влак. Този бавен, но и по-спокоен начин на пътуване дава възможност да разгледате добре долината на река Струма и особено красивото Кресненско дефиле. Към заслона от югозападния край на града тръгват две маркирани пътеки. Жълтата маркировка започва от улица "Мануш Георгиев", а червената от улица "Връх Бузлуджа", при градския стадион. Изкачването от Петрич пеш отнема между 2 и 3 часа.

Ако сте дошли с влак, от гарата в Петрич трябва да тръгнете наляво до главното шосе и да продължите по него само нагоре към центъра на града и на юг в посока към стадиона.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)