Зелени рид

Зелени рид е напречен хребет в Северозападна Рила, който се отклонява от главното вододелно било северно от връх Дамга.

От Зелени рид при ясно време се откриват обширни, панорамни гледки. Особено красиви са те през зимата по изгрев, когато слънцето се показва иззад отсечените ръбове на върховете от алпийската част на Рила между Мальовица и Купените.

В началото на хребета, между седловината Раздела и връх Зелени камък, ридът е тесен, с много стръмни склонове към Урдиния циркус и почти отвесни към църкуса на Седемте рилски езера. След Зелени камък Зелени рид се спуска с умерен наклон, разширява се и долната част е разделен на две от дола на потока Белите води. Обширната билна част е покрита с ниски, вечнозелени хвойнови храсти и треви, които зеленеят от пролетта до есента, откъде идва името на рида. Горският пояс достига до около 1900-2000 м н.в..

В миналото районът е бил известен като Коджакарица. Според информация, публикувана в книгата на Асен Христофоров "Искровете", името вероятно се е появило в края на 17 век. Войните, в които участва Отоманската империя през този период, увеличават търсенето на желязо и това подтиква бейовете и самоковския аянин да принудят не само мъжете, но и жените да горят кюмюр или да плавят руда. Името Коджакарица било дадено в памет на някаква стара жена ("коджа каръ"), която идвала ден подир ден от близките села, за да се грижи за децата на хората, които работели в района на Зелени рид.

По Зелени рид минават летните туристически маршрути за хижа "Иван Вазов" от ЦПШ "Мальовица" и хижа "Вада" (през Яворова поляна) и зимният маршрут до х. "Иван Вазов" от Седемте езера.

Да се тръгне към Зелени рид от ЦПШ "Мальовица" е удобно заради добрата транспортна връзка с град Самоков.

Ако пътувате с обществен транспорт, можете да позвъните на автогара Самоков за справки относно актуалното разписанието на маршрутките (0722 / 6-65-40). За да сте сигурни, че ще има маршрутка от Мальовица към Самоков в деня, в който се прибирате, най-добре звънете предварително.

Маршрутът започва от автобусната сприка пред ЦПШ. Тръгва се надолу по асфалта, 200 м след долния паркинг вляво се отклонява маркирана с червена маркировка пътека (част от маршрута Е-4). Тя се спуска стръмно през гората към коритото на Мальовишка река. Преди да я пресече се влива в черен път (наляво), който изобикаля рида Калбура и след 30-40 минути се извежда при моста над Урдина река.

Червената маркировка продължава надясно (север) към хижа "Вада", а за Зелени рид се свива вляво. Върви нагоре по течението, по западния бряг на Урдина река. Следва ново отклонение вдясно по синя маркировка (в гора има останки и от по-стари маркировки с друг цвят). Скоро пътят преминава в пътека и започва най-стръмната част от прехода - продължително изкачване през гора. Наклонът намалява след като пътеката излиза над горския пояс. С няколко завоя се пресича клека и се стига до заслон "Кире Чугуно". През зимата в тази част се събира извят от горните части на рида сняг и преминаването без снегоходки или ски може да бъде мъчно и бавно. При повече сняг е възможно да се изгуби правилната посока докато се пресича клека,  тъй като първите стълбове от зимната маркировка започват понагоре и човек не може да се ориентира.

По откритата част на рида, стълбовете са начесто и да се следва зимния маршрут не е проблем. Около 2,5 км след заслона за кратко наклонът отново става по-стръмен и се излиза при връх Зелени камък. Вдясно е отклонението по коловата маркировка за Седемте езера (зимния маршрут). Напред към Раздела остава да се премине последния, "технически" най-труден (при зимни условия) участък от Зелини рид - теснината между Зелени камък и Раздела. Има опасност от подхлъзване, особено при лоша подготовка и неподходяща екипировка или при лошо време и бурен вятър. Моля, преминавайте с повишено внимание. От Раздела може да се продължи към хижа "Иван Вазов", връх Мальовица и Отовишки връх.

Минаването по Зелени рид по така описания маршрут може да стане като част от двудневен, кръгов преход - ЦПШ - Зелени рид - хижа "Иван Вазов" - връх Мальовица - хижа "Мальовица" - ЦПШ.

Изкачването на Зелени рид от хижа "Вада" съвпада в по-голямата си част с предния маршрут, единствено началото е различно. От хижата се тръгва по шосето в посока към Говедарци. Скоро се свива вдясно по маркираната с червена маркировка пътека и след около 20 минути изкачване се стига до разклон (преди пресичането на потока Студената вода). Поемайки вдясно ще спестите излишното ходенето до поляната при Урдина река, накъдето води червената маркировка. Катери се в южна посока. Около половин километър по-нагоре пътеката се слива с тази откъм Яворова поляна. След това маршрутът е същият като горния.

При тръгване от хижа "Вада" също има възможност минаването по Зелени рид да бъде част от двудневен, кръгов преход - хижа "Вада" - Зелени рид - хижа "Иван Вазов" - Раздела - Седемте езера - хижа "Вада". Зимният вариант е от връх Зелени камък по коловете към хижа "Седемте езера", летният - от Раздела към Сълзата, Окото и надолу по лятната маркировка.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.