Чаирски езера

До Чаирските езера може да се стигне по няколко начина:
- от село Триград по червената маркировка, част от международния пешеходен маршрут Е-8 (7.5 км, около 650 м изкачване, 450 м спускане)
- от село Мугла, пак по Е-8, но в обратна посока (6.7 км, около 420 изкачване, 380 спускане)
- по черния път, изкачващ се нагоре по течението на Чаирска река (7 км, около 580 м изкачване).

Село Триград - Чаирски езера

Маркирова - червена

По пътя за Чаирски езера

От село Триград се поема в източна посока. При сградите на някогашното стопанство в северния край на селото се пресича реката и се тръгва нагоре по черния път зад тях. С няколко завоя шосето се изкачва до открита, заравнена част. Скоро се подминава косо отклонение вляво, а след още около километър се стига до място, където пътят завива вляво почти под прав ъгъл и продължава горе-долу по хоризонтала. Ако поемете в тази посока, ще направите широк кръг през пасищата и ще се върнете обратно при косото отклонение, споменато по-горе. За да продължите към Чаирските езера, от описания завой на пътя тръгнете нагоре по склона и леко вдясно. Щом изкачите хълма, ще стигнете до беседка и чешма, от която можете да си налеете вода. После преминете през гората. Ще излезете на обширни пасища, откъдето се откриват красиви гледки към Триградско жредло на север.

По пътя за Чаирски езера

Тук трябва да внимавате, защото пътеката, по която трябва да минете, се отделя от пътя вляво и се спуска в плитка долчинка. Тя се изкачва по отсрещния склон, влиза отново в гората и продължава плавно да набира височина, за да прехвърли рида и да се спусне в долината на Чаирско дере (Чаирска река). През пролетта и особено когато зимата е била снежна, мощният грохот на бързоструйните води на реката огласяват района и се чуват отдалеч.

Щом стигнете завоя, показан на снимката, трябва да изберете по кой път да продължите. Вляво и надолу по пътя е краткият вариант, който след моста над реката продължава по пътека вдясно и се изкачва стръмно към хижа "Чаирски езера" и езерата до нея. Разстоянието се взима за около 25-30 минути.

По-дългият вариант продължава от завоя вдясно нагоре. Черният път подсича стръмните североизточни склонове на връх Турлата (1738 м) и след около 2 км от него се отклонява вляво и надолу по-малък път, който се спуска към Чаирска река. Преминава се през брод, който при пълноводие е мъчно проходим (през пролетта минаването по този вариант може да бъде рисковано или дори невъзможно). От другата страна на реката пътят продължава почти без изкачване, минава покрай две от езерата и след километър стига до хижата.

По пътя за Чаирски езераПо пътя за Чаирски езераПо пътя за Чаирски езера

Село Мугла - Чаирски езера

Маркирова - червена

По пътя за Чаирски езераПо пътя за Чаирски езера

Маршрутът започва от сградата на изоставеното училище в село Мугла и се изкачва в посока северозапад, запад. Маркировката на няколко места се губи за кратко, но може да се следва без проблем, стига човек да внимава. На около 800 след като излезете от селото, ще видите вдясно (на север) да се отделя път. Не тръгвайте по него, а продължете нагоре през гората (оглеждайте се за маркировката и табели от маршрута Е-8). Не след дълго ще прехвърлите рида и ще излезете на открито, където ще можете да се насладите на тази панорамна гледка.

Минете покрай овчарника (чийто покрив се вижда в левия край на снимката) и след кратко спускане през гората ще достигнете неширока поляна, на която се кръстосват няколко различни пътища. Има вероятност да се заблудите, за това бъдете внимателни. Има път наляво, надясно, няколко разклонения, но вие продължете напред, към просеката в гората в западна посока. Пътят към езерата следва просеката, извива в югозападна посока и след около километър и половина ще ви изведе до най-високата част на Чаирите, откъдето с кратко спускане стигате езерата.

По пътя за Чаирски езера

Османов вир - Чаирски езера

Маркировка - няма

Третият маршрут е най-лесен за следване и не се нуждае от особено описание. Почти през цялото време се върви по черен път, минаващ по долината на Чаирска река. Тръгва се от разклона при Османов вир (виж мястото тук), където има оширение на асфалтеното шосе и масивна беседка. Първоначално черният път преминава ту на единия, ту на другия бряг на реката, но след това в продължение на няколко километра върви от източната й страна. Малко преди следващия мост вляво се отделя маркираната пътека за Чаирски езера, като финалната част от маршрута съвпада с тази, описана в първия вариант. Ако стигнете до мястото, показано на снимката в описанието на първия маршрут, значи сте подминали пътеката и ще трябва да се върнете обратно.

По пътя за Чаирски езераПо пътя за Чаирски езера

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.