Еменски пролом

Еминският каньон, Еменския пролом (или Неговански каньон) са имената, под които е известен живописният пролом на река Негованка, намираща се в Северна България, недалеч от град Велико Търново. Каньонът се намира до село Емен, откъдето идва и името му. Наименованието на река Негованка пък е с латински произход и означава „къса река с близък извор“.

Проломът е всечен в аптски и ургонски варовици и има стръмни, на места отвесни склонове с височина до 50 м. Най-красивата част от него се намира между село Емен и язовир Негованка. Преди години тук е била построена една от първите в България "екопътеки", която е минавала от единия на другия бряг на реката по прехвърлящи се над пропастта дървени мостчета. Днес, поради разрушаването на дървените конструкция под влияние на атмосферните условия, преминаването по "екопътеката" е невъзможно. Вместо това можете да разгледате каньона, като вървите по обикновената, нетолкова еко :) пътека, която започва от сградата на кметството в село Емен, следва реката, минавайки покрай входа на Еменската пещера, след което се качва нагоре и върви покрай ръба на западния склон на каньона. По нея ще стигнете водопада Момин скок, а ако продължите още на юг - до брега на язовир Негованка. Връщането обратно, за съжаление, става по същия път.

За да стигнете до началото на туристическата пътека, минаваща покрай пролома, от главния път от София за Велико Търново и Варна при село Балван трябва да се отклоните на север. След около 8 км ще стигнете до площада на село Емен, където до кметството има широк площад, на който можете да паркирате. Вдясно от него започва пътя покрай коритото на река, водещ към входа на Еменска пещера.

Важно е да знаете, че дървените мостчетата над каньона строени отдавна и не са безопасни за преминаване. Не подлагайте живота си на излишен риск и следвайте пътеката от западната страна на каньона. Ако сте с малки деца, бъдете внимателни тъй като на места движението става в близост до ръба на пропастта.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.