Фотински водопади

Фотинските водопади се намират в Родопите, на около 3 км североизточно от село Фотиново. Ако пътувате с кола, от пътя Пещера-Батак трябва да се отклоните в посока към Нова махала (разклонът е няколко км преди Батак). Следват 16 км с множество завои и дълги изкачвания, но пътят е добър, а шофирането - приятно. След като влезете във Фотиново, карайте направо докато стигнете сградата на кметството и малкия площад пред нея. Тук някъде можете да оставите колата си и да продължите пеш, за да разгледате Фотиново, или, ако предпочитате, можете да карате още няколкостотин метра до края на селото. И в двата случая от кметството завийте вляво, на следващото кръстовище надясно и после пак наляво, като през цялото време следвайте главния, павиран път. Той ще ви изведе долу при реката, до сградата на една дъскорезница. Харесайте си място за паркиране. Оттук се тръгва по черен път, който започва зад дъскорезницата и следва реката. До водопадите ще стигнете за около 40-50 минути. Има няколко изградени по проект беседки, достатъчно големи, че да подслонят средноголяма армия, а недалеч от селото, на острещния бряг на реката, ще намерите и чешма.

Последната част от разходката до Фотинските водопади е по стръмна пътека, която се отделя от черния път вляво (има табела) и веднага се разделя на две. Наляво се слиза към първия от общо трите водопада, като това е по-стръмният от двата варианта, освен това има няколко разрушени стъпала и един неособено стабилен парапет. Пътеката надясно също е стръмна, но е по-лесна за минаване и отива към другите два водопада и до погледно място, от което се открива красива гледка към водопадите. Виждат и високите скали на западния бряг на реката, което прави мястото особено подходящо за снимки.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.