Каменните гъби до село Бели пласт

Природният феномен Каменните гъби се намира на около 1 км северно от село Бели пласт, непосредствено до пътя свързващ Хасково и Кърджали. Представлява група от скални образувания в риолитови вулкански туфи с височина до около 3 метра. Розовият цвят на скалите се дължи на минерала клоиноптилолит, сините и черните петна са от манганови конкреции, а зеленикава багра идва от минерала селадонит.

Каменните гъби са образувани в резултат от подводна вулканична дейност. След отдеглянето на морето, долният, розов пласт на туфите по-лесно е ерозирал и скалите са придобили вид на гъби.

Каменните гъби са обявени за природна забележителност. Достъпът до тях е свободен. Обектът е малък и, за да го разгледате, ще са ви нужни не повече от 15-тина минути. Като дестинация едва ли заслужава да бъде основна причина за вашето пътуване, но ако минавате в района, например ако ще посещавате намиращия се наблизо комплекс Перперек, Каменните гъби ще ви бъдат на път и си заслужава да се отбиете.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.