Карандила

Местността "Карандила" е част от намиращия се в Източна Стара планина, в близост до град Сливен, природен парк "Сините камъни".

Представлява скален масив, от който се разкриват красиви гледки към останалите части на природния парк и град Сливен. В ясно време оттук се виждат и Манастирските възвишения край Тополовград. Местността е предпочитано от жителите на Сливен място за разходки и почивка сред природата.

До местността "Карандила" се стига по няколко начина:

С лифт, чиято долна лифтова станция се намира на края на ул. "Планинска" в Сливен. Лифтът работи както през лятото, така и през зимата. Работното врeме в летния сезон е от 8:30 до 17:30, с последно качване в 17:00. Зимата лифтът работи до 16:30. Еднопосочният билет струва 10 лв., а двупосочният 15 лв., деца до 7-годишна възраст се возят безплатно. Времетраенето на пътуването до горната станция в местността "Слънчева поляна" е около 20 мин., обща денивелация приблизително 600 м.

Пеш може да се стигне по множество маршрути, започващи в северния край на града. Един от вариантите е да се тръгне по маркираната с червена маркировка пътека (Хайдушката пътека), която започва от ул. "Планинска", малко преди долната лифтова станция. В началото и, от дясната страна на улицата, ще видите информационна табела. Изкачването е стръмно, като до хижа "Карандила" се преодоляват се малко над 650 м денивелация. Има изградени множество пейки, където можете да спрете, за да починете и да наблюдавате гледките към град Сливен. Времетраенето на прехода е около 2-2,5 часа.

С автомобил до телевизионната кула. От скалите под телевизионната кула се разкриват едни от най-красивите гледки в парк "Сините камъни". Мястото е много подходящо за снимки. Дотам може да се стигне по два начина.

От изток, карайки само нагоре по бул. "Панайот Хитов" и следвайки табелите, указващи пътя към парк "Сините камъни. Пътува се около 20-30 минути.

От запад, карайки нагоре по ул. "Орешака". Този път заобикаля вр. Българка и по него се разкриват разкошни гледки към Сливенския Балкан. Кара се около 30-40 минути. При телевизионната кула има места за около 20 автомобила. Скалите се намират вдясно или точно под кулата, където има и няколко пейки с панорамни гледки.

Повече за природен парк "Сините камъни".

Парк "Сините камъни" е обявен през 1980 г. Местообитание е на над 1100 вида растения, около 1400 вида животни, от които 244 гръбначни и 1153 безгръбначни. Разположен на площ от 11380,8 хектара, той обхваща някои от най-красивите места Източната Стара планина. На територията му се намират множество скални и природни феномени - Халката, Комините, Куклите, Ръкавичката, Калоянови кули, пещерите Змееви дупки, Бъчвата, Футула, Хайдушка, Песченик, изворите Кушбунар, Белите извори. Част от парка е и резерват "Кутелка" (площ от 708 хектара), създаден цел е опазването на вековна букова гора от мизийския бук. Най-високият връх в Източна Стара.

С множеството си екопътеки паркът предлага добри условия за практикуване на различни видове спортове и туризъм.

http://dppsk.org/sinite-kamani/obshta-informacia/
https://www.pprevozi-sliven.com/index.php?pg=212

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.