Кобилини стени

Кобилини стени са може би едно от най-красивите места в Искърското дефиле и Врачански Балкан.

Кобилини стени се намират между село Очиндол и хижа "Пършевица", в близост до най-високия връх на Врачанска планина - връх Бегличка могила (1481 м.). Представляват местност с отвесни варовикови скали с вълнообразна форма, която се отличава с красиви панорамни пейзажи. Районът е подходящ за уединение сред природата - тук липсват забързаността и шума от ежедневието, а просторните гледки сякаш зареждат с енергия за нови начинания.

От Очиндол до Кобилини стени има маркирана туристическа пътека, по която изкачването да скалите отнема приблизително 3 часа. До селото можете да стигнете с кола, но има вариант за пътуване и с влак - слиза се на гара Левище, пресича се моста над река Искър и се продължава на юг по шосето Своге-Мездра до разклона за Очиндол. На първия голям десен завой нагоре по пътя за Очиндол се свива вляво по маркирана с бяло-жълто-бяло пътека, която извежда до центъра на селото за около 40 мин. Същата маркировка продължава и до Кобилини стени.

В горния край на Очиндол, при останките от раннохристиянска църква, се тръгва вдясно нагоре по черен път, който скоро влиза в гората и плавно се изкачва до място с обширни поляни с красива гледка към долината на река Искър и склоновете на Стара планина на изток. Тук от пътя се отделя пътека вдясно, нагоре по рида. За кратко отново се навлиза в гора, преди да се излезе до нови поляни, ограничени вдясно от скални венци.

Не след дълго пътеката за Кобилини стени преминава покрай заслон "Краси" - малка каменна постройка, изградена на ръба на склона. Мястото е подходящо за почивка. Върху покрива на заслона има маса с пейки и хубава гледка към Искърското дефиле. Вляво от пътеката, до заслона, има чешма, която при последното ни посещение в края на зимата не работеше. От това място започва и пътеката, която се спуска към село Оплетня.

За Кобилини стени от заслон "Краси" маршрутът продължава леко вдясно и нагоре по изкачващия се към Бегличка могила рид. Пътеката скоро излиза от гората и подсичайки на няколко пъти склона отдясно, излиза югозападно от връх Бегличка могила. Скалните венци на Кобилини стени се виждат вляво.

Вторият вариант за разходка до Кобилини стени от долината на река Искър започва от село Оплетня. Тръгва се по черен път вървящ по тясната долина на идващата откъм югозападните склонове на Бегличка могила река. Маркировката по този маршрут не е много добра, на места има немаркирани разклонения и е възможно да се объркате.

До Кобилини стени с най-малко усилия може да се стигне от хижа "Пършевица", достъпна с кола от град Враца. Между хижата и завод "Пършевица" (вдясно от площадката с масите пред хижата) започва пътеката, по която за приблизително 40 мин. се стига до Кобилини стени. Лентова маркировка почти липсва, но тук-там ще видите коловете на зимната маркировка.

Еднодневен маршрут в района на Кобилини стени

Накрая бих искал да споделя един приятен еднодневен маршрут в района на Кобилини стени, който направих с приятели в края на май. От хижа "Пършевица" първо отидохме до Кобилини стени, помотахме се там, порадвахме се на гледките и се върнахме обратно до седловината между Бегличка могила и Кръстанова могила, за да изкачим втория от двата върха следвайки маркираната с цветен спрей посока. От върха тръгнахме на изток по билото, следвайки пътека с хубави гледки, която с няколко леки спускания и качвания ни изведе до спускащия се към мина Плакалница черен път. Оттам, покрай реката, слязохме към поляните с беседките и вече през гората (приятно хладна в топлия слънчев ден) стигнахме до водопад Боров камък. Мястото е много красиво и посещението му определено направи разходката по-интересна. Прибирането до хижа "Пършевица" стана по пътеката, която започва срещу една от беседките преди водопада (има дървено мостче, табели, а маркировка с малко внимание се следи без проблеми).

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.