Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди се намират в югозападното подножие на Пирин. Представляват са скални образувания, пръснати из целия район около град Мелник и селата Кърланово и Рожен. Между Мелник и Роженския манастир има прекарана туристическа пътека, която се изминава за около час. В горния й край (в близост до манастира) има място, от което се открива хубава панорамна гледка и е чудесно за изгревни снимки. Ще ми е трудно да напиша как да го намерите, но на място лесно ще го познаете. От маркирания път встрани по страничен рид се отделя пътека, която води до самотно дърво, извисяващо се на ръба на склона. Оттук се виждат много от скалните образувания в района и е подходящо място да се насладите на изгрева и красотата на природата.

От града започва маркирана пътека за Роженския манастир. Тръгвайки по нея, ще имате възможност да разгледате част от пирамидите. Някои от най-интересните гледки се разкриват съвсем близо до манастира, така че ако не сте от хората, които обичат да се разхождат, бихте могли да разгледате пирамидите, като ги съчетаете с разходка до Роженския манастир. Пътеката, която ще ви изведе до панорамни гледки към пясъчните пирамиди, започва от самия манастир - ако не се лъжа, от самия паркинг или от поляната между него и манастира. Последно я минах през 2014 година и ми отне малко време да я намеря. До двете места с панорамни гледки (откъдето са снимките, качени тук) се стига за около 10 минути. Има няколко много тясни участъка, така че бъдете внимателни, особено ако сте с деца.

Част от пътеката от Роженски манастир към Мелник

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.