Митровица

Митровица е връх в западната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопите, намира се между река Места и пътя свързващ селата Осеново и Рибново, на около 40 км южно от Банско и Добринище. Издига се на рид със същото име, който отделя долините на реките Градинишка и Буковска. Висок е 1362 м. Склоновете му са стръмни, в най-високата част със скални венци. Открива се красива панорамна гледка към долината на река места и източните склонове на Пирин.

За да стигнете до Митровица, ако сте с кола, в село Места се отклонете от главния път Банско-Гоце Делчев към Филипово и продължете към Осеново. По пътя вляво ще видите природната забележителност Сватбата. На разклона преди селото завийте вдясно към Рибново. Пътят е асфалтов, вдясно се виждат Места и Пирин, но не се увличайте - пътят е тесен и със завои и макар че е нов, на места настилката вече е разбита от свлачища, има и срутени камъни. Най-лесно изкачването би станало по билото на едноименния рид (пада се на около 4 км от разклона при Осеново, ще го познаете). При последното ми ходене не открих пътека (което не значи че няма), просто паркирах колата на удобно място встрани от пътя и без пътека продължих през гората в посока към виждащия се недалеч връх. Планувайте към час, час и нещо в едната посока.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.