Сватбата

Скалното образувание "Сватбата" е обявено за природна забележителност през 1976 г. Разположено е в Западните Родопи, на десния бряг на Гадинишка река, на около 800 м н.в. Остои на 27 км югоизточно от Банско. Най-лесно мястото е достъпно с автомобил - в село Места се отклонявате от пътя Банско–Гоце Делчев към село Филипово. 3 км след него, вляво от остър завой на пътя, ще видете скалите. Те представляват група от скални стълбове с различна височина (до 20 м), наподобяващи фигури на животни, гъби и други. Образувани са в резултат на неравномерното изветряне на редуващи се полеогенски брекчоконгломерати и ксенотуфи.

Друг природен обект в района е Митровица - съседен връх с много стръмни склонове, извисяващ се над долината на река Места. От Сватбата се продължава към село Осеново и на разклона преди селото се завива в посока към Рибново. Пътят е нов, но изпълнението му е некачествено, на няколко места свлачища са разрушили настилката, но стига да се кара внимателно, се минава без проблем. Село Осеново също и интересно за разглеждане. Впечатляваща е архитектурата на някои от старите къщи, както и красивата гледка към източните склонове на Пирин. Асфалтов път в неособено добро състояние навлиза от селото нъвътре в планината, в посока към горско стопанство Вищерица. Оттам по черен път (неподходящ за нормални, ниски автомобили) може да се стигне до село Ковачевица, като се следва течението на река Вищерица. Черният път би бил приятен за каране на колела, но разстоянието не е малко и преходът е по-скоро като за хора с опит и в добра физическа форма.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.