Водопад Видимско пръскало

Водопадът Видимско пръскало е един от най-високите в България – 80 метра. Захранва се от два потока, събиращи водите от северния склон на Централното старопланинско било между върховете Пилешки полог и Юрушка грамада, източно от връх Ботев.

Изходен пункт за разходки до Видимското пъскало е град Априлци. Ако пътувате без кола, разстоянието от разклона за кв. Видима до ВЕЦ "Видима", където е началото на пътеката за водопада, се изминава пеш за около 2 часа (около 8.5 км). За да не вървите по асфалта, подминете разклона за квартал Видима в посока центъра на Априлци. Веднага след табелата вдясно ще видите стълбище, което води към хижа "Зора". Зад сградата на хижата има черен път, по който през полята по десния бряг на река Видима ще стигнете до ВЕЦ-а. Използвайте oruxmaps, картата на kade.si или друга подобна навигация, за да изберете най-подходящия маршрут.

Ако сте с кола, може направо да паркирате в района на ВЕЦ "Видима". Маршрутът за Видимското пръскало пресича реката и тръгва нагоре по десния бряг на Пръскалска река. Върви се по черен път, който след 50-тина минути навлиза в Национален парк "Централен балкан", а след още 1.5 км пресича и границата на резерват "Северен Джендем". Цялото разстояние от ВЕЦ-а до края на маркирания маршрут е около 6.5 км, изминава се за около час и половина.

Важно: моля, не правете опити да стигате до подножието на водопада. В други сайтове ще видите описания как по немаркирана пътека да стигнете под водопада. Важно е да знаете, обаче, че в резервата преминаването по немаркирани пътеки е забранено. Нека поне ние, които пътуваме и обичаме дивата природа, да се грижим за нейното опазване. Дори и с най-добри намерения, в незнанието си, можем да обезпокоим дивите животни или да стъпчем и унищожим ценни растителни видове. Резерватите са защитените територии с най-висока степен на значимост и е хубаво да оставим дивия свят необезпокоен поне в границите на тези доста ограничени по площ територии. Гледката към водопада от края на маркирания маршрут е достатъчно красива.

Пътят наобратно преминава по същия маршрут. Преходът в двете посоки отнема около 3 часа и нещо. Препоръчителен период за посещение са месеците май и юни, когато водопадът е най-пълноводен.

Други туристически забележителности в района:
- хижа Плевен
- връх Марагидик (Русалка)
- връх Ботев

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.