Язовир Голям Беглик

Ако обичате планината и търсите прохладно място през лятото, където да карате колела или каяци, Беглика, заедно с намиращия се наблизо язовир Широка поляна, са две от местата, за които си струва да помислите. Язовир Голям Беглик се намира в Западните Родопи, на около 60 км. северно от Пазарджик. Разположен е на окло 1500 м. н.в. сред иглолистни гори и макар през лятото понякога бреговете му да са малко пренаселени, извън активния летен сезон е много спокойно място. Едва ли има някой, който знае повече за живота около Беглика от хората от Байкария, затова пишете им или се отбийте през поддържания от сдружението горски център “Чатъма". Посетителите на Чатъма могат да се настанят на закрито в някоя от реновираните постройки или да опънат палатка на поляните в непосредствена близост. На разположение са течаща вода, компостни тоалетни, слънчева баня, електричество, условия за съхранение и приготвяне на храна (телефон за връзка - 0886 689 984, Станислав Николов).

През август в райнона на язовир Голям Беглик се провежда "Беглика фест". Фестивалните дни са забавни, изпълнени с различни занимания, музика, танци, игри и преживявания, но ако сте от хората, които търсят спокойствие, по-добре посетете язовира в друг момент. В началото на септември, например, водата на язовира все още е топла, но по бреговете му има далеч по-малко хора и ще можете да усетите и видите много повече от дивата природа на този край. Хубаво е да се знае, че в района на язовира има мечки.

До Беглика се стига по шосето, свързващо язовир Батак с град Доспат. Ако идвате от София, най-краткият път минава през град Септември, върви по маршрута на теснолинейната ж.п. линия Септември-Добринище, като малко преди Велинград се отклонява вляво към Ракитово. След Ракитово идва Цигов чарк и 4 км. след него вдясно се отделя пътят за язовир Голям Беглик. След разклона платното става по-тясно и с много завои, но е неотдавна ремонтирано и когато е сухо е много приятно за каране.

Ако пътувате с автобус (автобусите за град Доспат минават покрай язовира), можете да помолите шофьора да ви остави на язовирната стена или, ако искате да стигнете до южния бряг на язовира, слезете на разклона 4 км. след стената. Оттам се продължава вдясно по черния път, обикалящ язовира.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.