Дяволския мост

Дяволският мост (Шейтанкюпрю) е част от старинен път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Намира се в Източните Родопи, община Ардино. Разположен е на 420 метра надморска височина в красив каньон на река Арда. В началото на 16 век мостът е бил построен или по-скоро възстановен върху останки от стар римски мост от строителя уста Димитър от село Неделино. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, в централната си част е с височина от 11,50-12 метра. През 1984 г. Дяволският мост е обявен за паметник на културата. От лятото на 2017 година посещението на Дяволския мост става срещу заплащане на такса от 2 лв.

Има два варианта за достигане до Дяволския мост:
- от центъра на град Ардино с автомобил в посока село Дядовци. По-голямата част от пътят е наскоро асфалтирана, последният участък е черен път и може да се измине пеш за около петнайсетина минути.
- с автомобил през селата Баните и Вишнево до село Гълъбово, откъдето се тръгва пеш по маркирана пътека (черевно-бяло-червени знаци).
За тези от вас, които обичат пешеходния туризъм и не се плашат от по-дълги разходки, има още един интересен вариант - с обществен или друг транспорт до гр. Ардино, оттам през с. Дядовци, Дяволския мост и с. Гълъбово до с. Баните. Маршрутът е около 22км, а преминаването му отнема приблизително 9 ч. В с. Баните има къщи за гости, хотел, а също и минерални бани.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.