Камен бряг

Камен бряг е едно от малкото местата където, поне засега, се е съхранила голяма част от автентичната атмосфера на българското Черноморие отпреди строителния бум, превърнал една огромна част от бреговата ивица в грозен микс от лоша инфраструктура, мутренски хотели и просташко обслужване. Намира се на 20 км северно от град Каварна. Съчетанието от красивата природа и интересните хора, които се събират в Камен бряг през лятото, прави района привлекателен за посещение.
Имайте предвид, обаче, че тук няма пясъчни плажове. Бреговете са скалисти, отвесни и високи на место повече от 30 метра. До водата се стига по няколко стръмни пътеки. Една от тях започва вляво от вечното огънче (заставате с гръб към него и тръгвате към ръба на скалите и леко вляво). Пътеката надолу и вляво води до Бабиния плаж, което е най-достъпното и лесно за влизане в морето място. Внимавайте с надвесените, ронливи скали над вас, има опасност от падащи камъни. Това важи и ако се разхождате горе на платото покрай ръба. Оттам не се вижда, но има места, на които всъщност ходите върху огромни скални блокове, които погледнати отдолу не изглеждат никак стабилни. Друго нещо, което е хубаво да имате на ум, е че ако къмпингувате горе на скалите, не е разумно да си оставяте нещата без надзор.

Друго удобно място за влизане в морето има южно от селото, но ще ми е трудно да ви обесня как да го намерите, за това просто се разходете по пътеката край брега и сами ще го откриете.
Магазини в селото има два. Единият е на завоя на пътя от Българево за Тюленово, пред който през летните вечери се събира много народ, а другият е на пътя в посока към Яйлата (има приятна сянка под асмата). Има и няколко места, където можете да си поръчате за ядене. Селото не е голямо и лесно можете да ги обходите и сами да прецените къде храната и отношението на собствениците са най-близо до вашите очаквания.

Това е. Дали ще се влюбите в Камен бряг или много скоро ще се зачудите какво, по дяволите, правите на това място, зависи много от вас и това каква почивка на морето си представяте. Приятно изкарване.

Камен бряг се намирана северно от Варна, на 20 км от Каварна по пътя през село Българево.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.