Корал

Корал е една от най-широките плажни ивици в южното ни Черноморие. Намира се на около 2 км от село Лозенец. Все още е едно от по-дивите места, на което няма да видите чадъри, шезлонги и многобройни шумни барове. Над плажа има гора, в която да намерите сянка, да опънете палатка или да поспите в хамак. Хапване и студени напитки ще намерите в съседния къмпинг "Кум кашла", който ще познаете по големия надпис - “Всичко, което е далеч от морето, е провинция”. Ако търсете повече удобства (например сте с малки деца) - погледнете и намиращия се недалеч къмпинг "Якото място".

От Лозенец до плажа има стар път, който е подходящ и за леки коли, макар че има доста дупки. Разстоянието може да се мине и пеш.  Община Царево не винаги организира сметоизвозване, затова ви приканваме да изхвърляте отпадъците си в близките населени места, а не в контейнерите около плажа.
 
Препоръчваме ви да посетите Корал през май-юни - плажът изглежда безкраен, а гората и поляните са в наситено зелено, само множеството макове се отличават с ярко червените си цветове. Корал е дом на уникалното блатно кокиче - красиво и лековито растение, много рядко срещан и защитен вид. За съжаление силните интереси за застрояване на местността могат да имат пагубно влияние не само връху опазването на този вид, но и върху цялата природа в местността.

За да стигнете до плажа от село Лозенец - влизате в селото и карате по главната улица, докато стигнете Т-образно кръстовище, на което завивате наляво. Оттук продължавате направо, пътят ще ви изведе извън населеното място. Асфалтовата настилка става доста разбита, на прав път сте. Скоро отново се появява асфалт, оглеждайте се за отклонение вдясно, което ще ви изведе на плажа. Пеша разстоянието се взима за около 20-тина минути.

Другият вариант за стигане до плажа е да минете от север. На 1.5 км след разклона за Китен има отбивка вляво (веднага след къщата с надпис Полиция). Това е пътят за къмпинг "Юг", просто трябва продължите още около километър след къмпинга и да следите за черен път, отделящ се към морето.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.