Шабленска тузла

Шабленска тузла е солено езеро, намиращо се до къмпинг "Добруджа", на 6 км североизточно от Шабла. Отделено е от морето посредством широка около 150 метра пясъчна коса. Подхранва се от морски и изворни води и е дълбоко е около половин метър, а в най-сухата част на годината почти пресъхва. Дъното на езерото е покрито с кал, с която някои хора се мажат с лечебна, а нерядко и развлекателна цел.
Шабленската тузла е интересен обект за хората, които се интересуват от птици, тъй като заедно с намиращите се в района други езера - Езерецкото и Дуранкулашкото, е място за почивка на птиците по време на прелета им по миграционния път Via pontica. Поне при последното ми посещение имаше укритие за наблюдение на птици, което се намираше на брега на езерото, недалеч от входа на къмпинг "Доброджа" (преди входа вдясно, до края на пътя).

С кола можете да стигнете до къмпинг “Добруджа” - пътят се отделя вляво от шосето от Шабла към нос Шабла и Тюленово малко след края на града. Мястото е означено с табела, на която си пише Шабленска тузла. След много остър завой вдясно, пътят ще ви изведе на кръстовището пред входа на къмпинг "Добруджа". Вдясно асфалтът свършва и малко след това се излиза на брега на Шабленската тузла. Ако продължите направо ще влезете в къмпинга, където можете да паркирате и да стигнете но тузлата пеш по пътеката, която тръгва покрай сградата на ресторанта. Разстоянието е по-малко от 200 метра.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.