Горно Газейско езеро

Горно Газейско езеро е ледниково езеро в Пирин. Намира се в Газейския циркус, между върховете Голям Газей и Полежан, на 2642 м н.в.. То е едно от най-високо разположените езера в планината, дълго около 250 м, широко 60, с дълбочина 3-4 м. Намира се на територията на резерват "Юлен". Покрай него преминава пътеката свързваща хижа "Демяница" с хижа "Безбог", която от 2017 година е един от двата разрешени за преминаване маршрути в резервата (заповед № РД - 618/15.09.2017 г. на министъра на околната среда и водите).

Преходът до Горно Газейско езеро от хижа "Безбог" включва изкачване на връх Полежан, отнема около 3 часа и преодалява около 700 метра денивелация. Подробно описание на този маршрут можете да намерите в статията за  връх Полежан. От върха следва кратко спускане по камъните в западна посока към седловината между Полежан и Малък Полежан, откъдето пътеката се отделя вдясно.

Вариантът от хижа "Демяница" отнема около 3 часа и половина, почти през цялото време е само изкачване, а общата денивелация е около 800 метра. Пътеката се изкачва покрай Газейска вода и пресича Газейския циркус.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.