Хижа Чакър войвода

Хижа "Чакъв войвода" се намира на около 1930 м н.в. в Мусаленския дял на Рила, на около 2 часа и половина пеш югоизточно от курорта Боровец. Представлява двуетажна постройка, пред която има няколко маси с пейки и огнище. Построена е през 1974-75 година и носи името на Христо Чакъра (Чакър войвода). Интересно и увлекателно описание на неговите хайдушки действия в района на Самоков в годините около средата на 19 век можете да откриете в глава "Предосвобожденски борби" на написаната от Асен Христофоров книга "Самоков".

Хижата разполага с няколко спални помещения, които през зимата се отопляват с печки на дърва. На първия етаж са стаята с наровете, която остава отключена, когато хижарите ги няма, една наскоро ремонтирана спалня, столовата и кухнята. На втория етаж има още три спални - една голяма с осем легла и две по-малки с по 5-6 легла.

В столовата се предлагат боб, леща, вафли, газирани безалкохолни напитки и бира. През лятото вода можете да си налеете от чешмата отвън. Тези от вас, които очакват по-луксозни условия, нека имат предвид, че тоалетните са външни.

В общото помещение има голяма печка и през деня е топло и уютно. Малка библиотека с интересни книги и няколко бордови игри ще направят престоя ви по-забавен. Осветлението е с LED лампи, захранвани от слънчеви панели и през зимата, при няколко последователни дни без слънце, е възможно акумулаторите да се изхабят. Моля, съобразявайте се и пестете електричество, като гасите лампите, когато излизате от стаите. Носете си също и собствено канче и ако имате възможност посуда. През зимата в хижата няма топла вода, миенето на съдовете е много трудно и това принуждава хижарите да сервират в пластмасови чаши и чинии, което създава излишен боклук и е вредно за околната среда.

Извън активния летен туристически сезон и особено през седмицата, когато хижата е посещавана от по-малко на брой туристи, мястото е много спокойно и идилично. Тези от вас, които изберат да отидат в такъв момент, биха могли да се насладят на истински пълноценен контакт с природата и да зърнат някои от дивите обитатели на този красив край на Рила.

Хижа "Чакър войвода" е отворена за посетители през цялата година. Отскоро има нов хижар, но телефонът за връзка остава същия - 0896 715 926.

Пътят за хижа "Чакър войвода" започва от хотел "Олимп" в Боровец. До него се стига като подминете долната станция на кабинковия лифт в посока двореца "Царска Бистрица" и малко след това завиете вляво (има табела). Ако сте с кола, имайте предвид, че паркирането в рамките на курорта ненавсякъде е свободно, за това проверете пътните знаци преди да оставите автомобила си.

От хотела тръгнете пеш по черния път (през зимата ски път), който пресича пистите в източна посока. Следвайте червената маркировка. През цялото време тя е ясно видима и няма опасност да се загубите. Разходката е приятна и лесна. Върви се през иглолистна гора, с плавно изкачване нагоре. Общо разстоянието е приблизително 7 км. Тези от вас, които искат да скъсят прехода до хижата, могат да ползват лифт "Ситняково" (цена на билета 20 лв., начало на работното време 08:30 часа, последно качване 16:20 часа). От горната станция се слиза по ски пътя до построената през 1914 година ловна вила "Ситняково". Оттам се продължава вдясно по червената маркировка към хижа "Чакър войвода". Спестява се малко повече от половината път.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.