Хижа Ловна

Хижа "Ловна" работи целогодишно, разполага с около 25 места в основната сграда и допълнително с 3 тройни и 3 двойни бунгала. Помещенията се отопляват с парно на твърдо гориво. Има баня и възможност за топъл душ. Предлагат се храна и напитки. Тоалетните са външни.

За да се свържете с хижаря, можете да позвъните на телефон 0885 050 060.

Хижа "Ловна" се намира в Рила, югоизточно от курорт "Паничище". Разположена е в горския пояс, на около 1600 м н.в., до поляна заобиколена от стара иглолистна гора. Най-лесно може да се достигне от долната станция на лифта за "Рилски езера". След нея има разклон, тръгва се наляво и по черен път, следващ релефа, се върви в източна посока. След километър и нещо вдясно се отделя друг път, маркиран с червена лентова маркировка. Той ще ви изведе на хижата след кратко изкачване. Общо разстоянието е около 2.5 км и отнема приблизително час.

До хижа "Ловна" може да се стигне и хижа "Вада". До нея се отива по път, който се отделя от шосето Говедарци - ЦПШ "Мальовица". Разстоянието от разклона е 4 км, но пътят е в лошо състояние. При желание, за да не разбивате колата си, има вариант да тръгнете направо от ЦПШ-то. Пътеката, която трябва да следвате до хижа "Вада", започва 300 метра преди платения паркинг и е маркирана с червена маркировка. Пресичат се последователно Мальовишка и Урдина река, като почти през цялото време се върви през гора. На 250 м след моста над Урдина река (Яворова поляна) трябва да внимавате за отклонение вляво. То лесно може да бъде изпуснато, тъй като не е ясно видимо, а широкият път, по който се върви до този момент, е удобен и човек лесно може да се разсее. От хижа "Вада" се продължава по почвен път. В началото има по-стръмно изкачване, но като цяло останалата част от маршрута е лесна и приятна за ходене. Върви се през стари иглолистни гори и се пресичат красивите Бързански ливади. След тях се завива вляво по пътека, която с кратко изкачване излиза на Джерманска река и хижа "Ловна".

Един последен вариант, който предлага възможност да опознаете Лакатишка Рила и да се насладите на красиви гледки към назъбените северни склонове на върховете от Мальовишкия дял на планината, започва от село Клисура. Този маршрут следва трасето на международен пешеходен маршрут Е-4. Разстоянието (16 км, около 1000 м изкачване) не е малко, но без проблеми се прави за ден. От селото се тръгва нагоре по черен път, който извежда на билото на Лакатишка Рила. Отново по черен път, вече почти без наклон, се върви в южна посока, като на няколко пъти се откриват красиви гледки. След разклона за хижа "Пионерска" започва изкачване, което извежда почти в края на вече описания маршрут от хижа "Вада". Хубаво е да се има в предвид, че всички чешми покрай пътя не работят, за това в селото се запасете с вода.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.