Хижа Триглав

Хижа "Триглав" се намира в Стара планина, в подножието на връх Голям Кадемлия, на около 1360 м надморска височина.

Хижата е разположена в горния край на обширна поляна, край която растат красиви, вековни букови дървета. Пред сградата на туристическата столова има няколко дървени маси и огнище, а до тях са бунгалата, в които през летния сезон се настаняват туристите. Отстрани има още една втора, масивна постройка с незавършен вид. На първия й етаж се помещават спални помещения с по няколко легла и печки на дърва. Тоалетните са в основната сграда, до столовата.

Макар разположението на хижа "Триглав" да не е толкова живописно, колкото на други старопланински хижи, например на х. "Рай", х. "Ехо" или х. "Мазалат", фактът, че е сравнително лесно достъпна, има електричество и бърз Wi-Fi, прави мястото подходящо за офис на прохладно за хората на свободни професии, които могат да си позволят да излязат за известно време от града по време на летните жеги.

До хижа "Триглав" може да се стигне от юг по започващата от село Тъжа маркирана пътека. Разстоянието е около 10 км и изминаването му отнема около 3 часа и нещо. Първоначално се тръгва по черния път, свързващ село Тъжа с хижа "Тъжа" и Априлци, но маркировката скоро започва да подсича многобройните серпентини и да се изкачва през гората в северозападна посока.

Горе-долу на половината разстояние между Тъжа и хижа "Триглав", на стотина метра встрани от пътя, се намира хижа "Русалка" - подходящо място за кратка почивка и някоя студена напитка. Останалата част от прехода е само по черен път, като е нужно да се следи за водещото към хижата отклонение вдясно (има табела).

В близост до хижа "Триглав" се намират два интересни водопада - Кадемлийското пръскало и Бабското пръскало. Кадемлийското пръскало се намира на около 40-50 минути нагоре по пътя за Тъжа - от хижата, вдясно от бунгалата, се поема надолу през гората по маркирана пътека, която извежда на главния път. Завивате на дясно и за около 40 минути сте в подножието на водопада.

До втория водопад може да се стигне по пътека, която започва от портала на хижа "Триглав". Тя пресича поляната в югоизточна посока и след около 30 минути извежда до останките от дървени конструкции, изградени преди години, за да направят по-лесни и безопасни туристическите посещения на водопада. От тях днес не е останало много. Миналата година, когато за последно бях в този район, приблизително на средата на пътя между хижата и Бабското пръскало, имаше поставена табела, която информираше, че пътеката за водопада е затворена. Нямам представа защо е поставена там, а не в началото на пътеката, при хижата, за да знаят туристите предварително и да не тръгват нагоре.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.