Муратово езеро

Муратово езеро е подходяща дестинация за кратки излети в близост до хижа “Вихрен”. Намира в Пирин, в северозападната част на Бъндеришкия циркус, на 2230 метра надморска височина. За по-малко от час ходене от паркинга пред хижата се стига до живописно място, където можете да се насладите на чист въздух и красиви гледки към югозападните склонове на Тодорин връх (2746 м н.в.) и Василашки чукар (2615 м н.в.). На запад пък се намира високия 2669 метра Муратов връх, чието име носи езерото. Особено красиви са панорамите по залез слънце, когато върховете се отразяват в езерото. Това е една от причините мястото да е популярно сред фотографите.

Пътеката от хижа “Вихрен” за Муратово езеро е маркирана със синя маркировка. Първоначално тя върви в близост до река Бъндерица, преди да се насочи в югозападна посока и със сравнително стръмно, но кратко изкачване да излезе до брега на езерото.

Съседни туристически обекти са:
Рибно Бъндеришко езеро - 20 мин
Дълго Бъндеришко езеро - 1 час
хижа "Вихрен" - около час
хижа "Синаница" - 2 ч 30 мин
заслон "Спано поле" - 2 ч 30 мин.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.