Тевно езеро

Тевно езеро е най-голямото от Малокаменишките езера в Пирин. Намира се на 2512 м н.в. между върховете Валявишки чукар, Момини двори, Малка Каменица и Каменица.

Тевно езеро е най-голямото от високопланинските езера (над 2500 м н.в.) в България. Площта му е около 60 декара. На източния му бряг, близо до мястото, където се оттича, в периода 1970-71 година е построен заслон "Тевно езеро", който днес функционира като хижа.

Интересна подробност е, че край бреговете на Тевно езеро през 1902 година се е състоял конгрес на ВМОРО, на който е взето решение за обявяването на Илинденското възстание.

Районът на езерото е пресечна точка на множество маршрути в Пирин. Покрай него минава пътеката от хижа "Вихрен" за заслон "Тевно езеро" и хижа "Пирин", част от Международния пешеходен маршрут Е4. От хижа "Безбог" през Самодивските езера идва маркирана пътека, която го свързва с хижа "Гоце Делчев" и Добринище. От юг, покрай връх Каменица минава жълтата маркировка, идваща откъм хижа "Каменица". По долината на река Валявица откъм Банско минава синята маркировка минаваща през хижа "Демяница".

Туристически обекти в близост:

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.