Връх Бански суходол

Връх Бански суходол е третият по височина в Пирин - 2884 м н.в. Разположен на главното било в Северен Пирин, между върховете Кутело и Баюви дупки. Изграден е от мрамор. Между него и Кутело се простира карстовият ръб Кончето, популярен туристически обект през безснежните месеци. На североизток от върха е циркусът Бански Суходол, а югозападният склон на Бански суходол се спуска стръмно към долината на Влахинска река. В югоизточна посока се открива красива гледка към карстовите върхове Кутело и Вихрен, гранитните Хвойнати и Муратов връх, както и към страничното Синанишко било. В далечината се вижда връх Синаница.

Схема на района около връх Бански суходол

Сред основните изходни пунктове за преход до върх Бански суходол са Бъндеришка поляна (през Казаните), хижа "Вихрен" (през върха или по обиколната пътека, заобикаляща Вихрен), хижа "Яворов" (през заслон "Кончето"). Тъй като върхът е разположен в непосредствена близост до Кутело, ще повторя и тук написаното за него - независимо от изходния пункт, качването до върха е свързано с предоляването на значителна денивелация и минаване по няколко технически по-трудни участъци. През лятото, преди да тръгнете, е полезно да се уверите, че времето е стабилно и няма голяма вероятност за гръмотевични бури. През зимата изкачването на върха изисква добри планинарски умения, познаване на условията и съответната екипировка. Ако не се чувствате достатъчно уверени за подобни преходи, по-добре потърсете услугите на планински водач, чиийто опит и познания ще направят евентуално зимно изкачване по-безопасно и приятно.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.