Връх Баюви дупки

Връх Баюви дупки, известен още като Каменитица, се намира в северния дял на Пирин между върховете Разложки суходол и Бански суходол. Висок е 2820 м. Разположен е на карстовото било и е изграден изцяло от мрамори, като има три ясно изразени връхни точки.

До върха може да се стигне от хижа Яворов (около 4 - 4 ч 40 мин.), от хижа "Вихрен" през връх Вихрен (5 ч 40 мин.) или от хижа Бъндерица (4 часа)При снежни условия преходът изисква много добри планинарски умения, добра преценка на конкретните условия и времето, и съответната екипировка. На места ръбът, който свързва трите връхни възвишения на връх Баюви дупки, е широк само около метър. Североизточните склонове се спускат почти отвесно към едноименния циркус, а южните склонове се слизат много стръмно към Влахинска река. Опасността от подхлъзване и неприятни инциденти е значителна. В началото на летния сезон (когато все още има сняг по улеите) и през късната есен (когато има заледени участъци или сняг) достигането на върха по лятната пътека е опасно. Ако сте тръгнали по нея и стигнете до стръмен участък със сняг или лед, за предпочитане е вместо да го пресичате, да заобиколите отгоре, ако е възможно. Ако идвате откъм хижа "Яворов" и се съмнявате, че може да има подобни заледени (снежни участъци) вместо по подсичащата южните склонове лятна пътека (червена маркировка), можете да опитате да минете по зимния маршрут през връх Разложки Суходол или просто да се откажете.  

При хубаво време и летни условия, когато пътеките са сухи, изкачването от която и да е от посочените изходни точки не би трябвало да представлява проблем за планинари в добра форма, а красивите гледки от върха си заслужават усилията. 

Съседни туристически обекти:

заслон "Кончето" – 10 мин 
Кончето - 40 мин
връх Кутело – 1 ч 10 мин 
заслон Казана – 2 ч 40 мин 
хижа Бъндерица – 4 ч 10 мин 
връх Вихрен – 2 ч 40 мин 
хижа Вихрен (през връх Вихрен) - 5 ч 10 мин

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.