Връх Кабул

Връх Кабул (2531 м н.в.) се намира в западния дял на Рила планина, в близост до Отовишки връх и Рилски езера. Отличава се от съседните върхове със заоблена си форма - представлява една голяма поляна, на която липсва обозначителна табела, но има голяма каменна пирамида. От върха се открива широка и красива панорамна гледка към Мальовица, вр. Орловец, Голям Калин, Осоговска планина и Витоша.

Удобна точка за изкачването на върха през лятото е пътеката от Зелени Преслап, докъдето може да се стигне с автомобил от Сапарева баня. Следва се зелената маркировка, като преходът представлява едно стръмно изкачване с обща денивелация от около 950 метра. Първоначално се върви през иглолистна гора, където пътеката е най-стръмна, но в горната част на склона, с излизането от гората, наклонът става по-полегат. На места по маршрута ще срещнете табели, указващи пътя към вр. Кабул и х. Отовица.

При зимни изкачвания трябва да се има предвид липсата на зимна маркировка, така че ориентиринето в откритата част може да бъде затруднено при липса на видимост.

Времето, необходимо за изкачване на връх Кабул е около 3,5-4 часа с чести, но кратки почивки. При добра физическа подготовка разстоянието може да се вземе и за около 3 часа. Предвид стръмния терен, препоръчително е да си носите достатъчно вода, особено в топлите летните месеци.

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.