Връх Кутело

Връх Кутело (2908 м н.в.) се намира в Пирин, на главното било в северния дял на планината. На юг от него са разположени Казаните, на изток - долината на река Бъндерица, а на северозапад - циркуса Бански Суходол. Югозападните склонове на върха се спускат към дълбоката долина на Влахинска река. Със съседните върхове Вихрен и Бански суходол се свързва чрез седловините Премката и Кончето. По височина е втори в Пирин и трети в България. Изграден е от белезникави на цвят, натрошени мрамори.

Изходни пунктове за изкачване на върха са хижите “Бъндерица”, “Вихрен” и “Яворов”. В случай че сте в добра форма и обичате дългите разходки, в рамките на един ден може да се качите от град Банско до Кутело и да се върнете обратно. Разликата в надморската височина е почти 2000 метра, но ако не сте с тежки раници и тръгнете рано сутрин, очаква ви един хубав, дълъг и изморителен ден. Започвайки своята разходка от града, ще видите как с нарастване на надморската височина се изменя релефа и растителността и ще добиете много по-добра и пълна представа за планината, която изкачвате.

Мнозина биха предпочели да започнат изкачването от хижа “Бъндерица”, за да спестят около 2 часа и половина изкачване. В този случай маршрутът започва пред входа на хижата. Тръгва се по зелената маркировка нагоре по малката полянка вдясно от чешмата, между сградата на хижата и съседната на нея по-малка постройка. Тази маркировка води към заслон “Казана”. В началото плавно, а след двайсетина минути вече по-стръмно, пътека върви през гората, преди да излезе над клека и да пресече циркуса Малкия Казан. Изкачването продължава по целия път до заслона, общо около 600 м положителна денивелация. Горе-долу това е около половината от разстоянието до върха. Място е подходящо за по-дълга почивка, а ако през лятото се вгледате внимателно в тревите около постройката на заслона, вероятно ще видите цъфнали еделвайси. След почивката следва изкачване на още около 500 метра денивелация, като вариантите са два - да се тръгне по основната пътека в посока Премката или право нагоре по немаркиран път следващ рамото изкачващо се към върха в северозападна посока. Вторият вариант в последните години изглежда е популярен (лятото по него често могат да се видят групи от хора) , нищо че в НП “Пирин” излизането извън официалните маркирани пътеки не е разрешено. Липсата на превантивна дейност от страна на парковата охрана, незаангажираността на част от туристите с опазването на ценното ни природно наследство, а много често и непознаването на правилата за поведение в парка са част от причините, които обясняват ситуацията. Всъщност до върха така или иначе няма маркиран туристически път, за това и да поемете по маршрута през Премката, вдясно от седловината пак трябва да оставите маркировката и да тръгнете нагоре по склона по немаркирана пътека. Най-щадящият вариант за изкачване на връх Кутело може би минава по маркировката до Кончето, откъдето надясно до върха разтоянието е едва около стотина-двеста метра.

Изкачването от хижа “Вихрен” може да стане по два начина. Лесният е на около 15 минути над хижата (след пресичането на потока) да завиете вдясно по обиколния, маркиран с червена маркировка, път, който ще ви изведе за около час до заслон “Казана” (откъдето описание на възможните маршрути има вече погоре в текста). По-натоварващият, но и по-интересен заради гледките маршрут е първо да се изкачи през Кабата първенеца връх Вихрен. От него се открива общирна панорама към цялото Карстово било, част от което е и връх Кутело. Гледан откъм Вихрен, той няма същата форма на почти правилна пирамида както когато се наблюдава откъм връх Бански суходол, а прилича по-скоро на продължението на билото без ясно изразена връхна точка, вдясно от седловината Кончето. От връх Вихрен маршрутът към Кутело продължава надолу по червената маркировка в посока Премката, откъдето се тръгва или към Кончето или нагоре и вдясно по стръмната пътека към върха.

Вариантът за изкачване на връх Кутело от хижа “Яворов” е по-дълъг от вече описаните. Следва се червената маркировка, част от международния пешеходен маршрут Е4, като на Кончето не се свива надясно, а се продължава към върха по металното въже нагоре по ръба. Общата положителна денивелация по този маршрут е голяма. Добре е да се планува продължение в посока долината на река Бъндерица. Въпреки че изминаването на разстоянието от хижа “Яворов” до връх Кутело и обратно е напълно по силите на физически добре подготвените планинари, 10-11 часа преход през едни и същи места, ако не друго, то поне изглежда малко безмислен.

Един последен, непопулярен маршрут за изкачване на връх Кутело започва от разположената в горския пояс на западните склонове на  Пирин хижа “Загаза”. От нея по маркирана пътека се изкачва връх Албутин и сетне се продължава по основното било, по червената маркировка, част от маршрута за върха, тръгващ от хижа “Яворов”. Алтернативен вариант е от хижа “Загаза” да се тръгне в посока към Черната вода в долината на Влахина река и оттам да се предприеме изкачване към билото.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.