Заслон БАК

Заслон “БАК” се намира под една голяма надвесена скала между върховете Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата. Често името му се използва за намиращия наблизо заслон “Орловец” (“Гранитна вода”). Построен е през 1934 година от членове на Българския алпийски клуб, за да служи като временен подслон при лошо време на алпинисти, скиори и туристи. Вътре има място за няколко човека, условията за пренощуване са съвсем примитивни - на пода има поставени дървени скари, и с това удобствата се изчерпват.

Когато не е затрупан от сняг, заслонът се вижда от маркираната пътека от хижа “Мальовица” за заслон “Гранитна вода” (“Орловец”). Пада се вдясно от възвишението, на което е построен новия заслон, в близост до обозначената с каменни пирамиди пътека, която се отделя от маркировката в равния участък, малко преди последното изкачване (ще познаете мястото по каменната маса).

Изходен пункт за заслон "БАК" е ЦПШ "Мальовица", до където може да се стигне с кола или с маршрутка от град Самоков. Ако сте с кола - има платен паркинг в началото на комплекса и втори със свободен достъп малко по-нагоре, непосредствено над сградата на бившата централнопланинска школа. Маршрутките от Самоков се движат два пъти на ден сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. (за актуално разписание най-добре позвънете на автогара Самоков - 0722 / 6-65-40).

От ЦПШ “Мальовица” пътят за заслон "БАК" е същият както и за намиращия се до него заслон "Орловец" ("Гранитна вода") - пътеката върви нагоре по долината на река Мальовица. До хижа хижа "Мальовица" (50 мин.) се върви по черен път, след което се продължава до Втора тераса (30 мин.) по маркираната с червена летнова маркировка пътека. При скалата с паметните плочи на загиналите алпинисти и планинари се отклонeте вляво по синята маркировка, и пресичакайки югозападния склон на връх Камилата, ще стигнете до заслона за около час.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.