Заслон Кобилино бранище

Заслон "Кобилино бранище" представлява дървена постройка с малко предверие и стая с нарове за около 16 човека. Вътре има две маси, няколко стола и печка. Последно, през октомври 2015 година, беше в лошо състояние - входната врата висеше на една от пантите си, вътре беше мръсно, завивките и дюшеците също бяха мръсни и парцаливи. В това състояние заслонът не предлага елементарен комфорт и може би е по-добре да изберете намиращия се наблизо заслон "Страшното езеро" за място за пренощуване. Заслон "Кобилино бранище" става за ползване при екстремни ситуации, когато комфортът е последната грижа. Вода има на около 150 метра западно. Тоалетната е въшна и почти разпаднала се.

Заслон "Кобилино бранище" се намира на едноименната седловина на 2145 м н.в., на границата между Северозападна и Средна Рила. Изходен пункт за заслона е Кирилова поляна, отстояща на 7 км по асфалтов път от Рилския манастир. На Кирилова поляна има места за паркиране. Преходът до заслон "Кобилино бранище" отнема около 2 часа и половина, като през по-голямата част от времето е изкачване. Пътеката е маркирана с лентова маркировка и минава покрай Сухото езеро. По време на изкачването при ясно време се открива красива гледка към отвестните, скалисти склонове на върховете, разположени между двата най-високи върха в Мальовишкия дял на Северозападна Рила - Голям Купен (2731 м н.в.) и Мальовица (2729 м н.в.).

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.