Заслон Страшното езеро

Заслон “Страшното езеро” представлява масивна каменна постройка с тясно предверие и общо помещение, в което има нарове, маса, няколко стола и печка. При необходимост на наровете могат да преспят около 15 човека, но спалното помещение е тясно за толкова много хора. Комфортно около масата могат да се поберат максимум 6-7 души.

Заслонът е добре изолиран и когато печката гори, бързо се затопля. В близост няма откъде да съберете дърва, затова ако в предверието има събрани, моля ползвайте ги пестеливо. Страшното езеро се намира на територията на Национален парк “Рила” и чупенето и сеченето на клeк не е разрешено, поради което снабдяването с гориво е допълнително затруднено.

Вода може да се налее от оттока на Страшното езеро. На 15-20 метра под заслона, в близост до пътеката към Кобилино бранище, е изградено нещо като чешма.

До заслон “Страшното езеро” няма тоалетна. Желателно е когато ходите по нужда, да се отдалечавате максимално от езерото (чиято вода ще ползвате за пиене), пътеките и сградата. Например в северозападна посока, нагоре по пътеката, която се изкачва по хълма зад заслона.

Заслон "Страшното езеро" е част от международния пешеходен маршрут Е-4, за който можете да научите повече тук - Маршрут Е4 - Витоша, Верила, Рила, Пирин, Славянка.

Заслон “Страшното езеро” се намира в Мальовишкия дял на Северозападна Рила, в подножието на най-високия връх в този дял на планината - Голям Купен (2731 м н.в.). Построен е на брега на Страшното езеро, на 2465 м. н.в. Най-удобен изходен пункт за преход до заслона е ЦПШ “Мальовица”, откъдето през лятото има два подхода - през Йончево езеро и през хижа “Мальовица”, откъдето е и зимният вариант. 

Пътеката през Йончево езеро е маркирана със бяло-зелено-бяла маркировка и започва пред входа на хотела (намира се над сградата на школата и спирката на маршрутката от Самоков). Разстоянието до езерото се взима за около 2 часа. За да продължите към заслона (още около час), на Йончево трябва да изоставите зелената маркировка и, заобикаляйки  езерото от запад, да продължите по синята маркировка. Следва продължително, но сравнително полегато изкачване. Малко преди заслона има труден, стръмен участък по камъни, който обаче е съвсем кратък и след него за около 5-10 мин. ходене по равно се стига до Страшното езеро. Общо разстоянието е около 5 км като се преодоляват приблизително 800 м положителна денивелация. Ориентировъчно време за изминаване - 3 часа и 30 мин.

Вариантът през хижа “Мальовица” започва от поляната пред сградата на ЦПШ “Мальовица”, следва пътя покрай реката до хижата (синя маркировка, но предвид широкия път до хижата, няма как да се обърка). След хижата следвайте червената маркировка - пътечката, която се спуска от хижата към реката, пресича я и първо косо, а след това стръмно преодолява рида Ръждавица. Следват кратки спускания и изкачвания в подножието на върховете Камилата, Ловница и Голям Купен с едно финално, малко по-дълго изкачване към терасата, на която са разположени Страшното езеро и едноименният заслон. Разстояние е около 6 км, отново с общо около 800 м положителна денивелация.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.