Боров камък

Боров камък е скален феномен намиращ се до село Боровица, на около 10 км западно от град Белоградчик. Представлява красива, висока повече от 100 метра скала от изваяни от ерозията червени континентални пясъчници. Името на мястото идва от боровете по билото му, голяма част от които, за съжаление, са унищожени при пожар през 2000 година.

В центъра на намиращото се в близост до Боров камък село Боровица, срещу сградата на кметството, от главното шосе се отделя в североизточна посока черен път. Вървейки по него ще стигнете до скалите за около 50-тина минути. В края на селото пътят сменя посоката си, за кратко влиза в гора и излиза до църквата "Света Троица".

Продължавате покрай нея, по пътя водещ надолу през гората. Пресичате коритото на плитък поток и се излиза на обрасла с къпини поляна, в отсрещния край на която се издига Боров камък. Пътят продължава нагоре по склона и за 10 минути изкачване извежда до малка поляна зад скалите, където има изграден кът с маса и пейки. Връщането става най-лесно по същия път.

За да стигнете до село Боровица, ако пътувате с кола от София, препоръчвам да минете през Петрохан и да следвате шосето по долината на река Огоста. Пътната настилка в по-голямата си част е прилична като за българските стандарти, а пътят минава през множество красиви местности с хубави гледки към северните склонове на Балкана. Трафикът по това шосе не е особено интензивен.

Друг вариант за стигане до Боров камък, за който си мисля, че ще бъде интересен, е да се качат колелата в БДЖ, да се пътува до село Орешец и оттам да се продължи вече с каране по шосето, което минава през Върбовчец. Докато снимах из района, на няколко пъти минах тази отсечка и ми се стори много подходяща за колела, с красиви гледки и почти без стръмни участъци. Избирайки този вариант, посетете пещера Венеца. Поставеното при "облагородяването" й осветление е малко пренатруфено, но иначе пещерните образувания са наистина много красиви и си заслужава да се отбиете (влизане на кръгъл час в 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 и 16:00 часа, цена 6 лв).

Ако решите да пробвате варианта с колелата, за да не минавате по същия път обратно към гарата, има възможност от Боровица да продължите към Белоградчик. Малко след следващото село Извос (след разклона за селата Чифлици и Стакевци) от асфалта вляво се отделя черен път, който върви успоредно на главното шосе и също извежда до града. По него можете да карате, без да бъдете притеснявани от минаващите автомобили.

Щом стигнете Белоградчик, на центъра при кръговото поемете надолу по главната улица. Скоро ще видите табела, указваща посоката за село Орешец. Тръгва се надясно. Карането започва със стръмно изкачване, но постепенно наклона намалява и скоро (след 2.5 км) се излиза на превала. Следва много приятно и дълго спускане с множество обратни завои, което приключва в село Орешец при ЖП гарата. След серпентините, вляво ще видите отклонение, което води към входа на пещера Козарника. В нея са открити следи от къснопалеолитна култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е. и от 1996 се провеждат археологически разкопки. Тя не е туристически обект, но при желание може да се разгледа. Целият кръгов маршрут от гарата в Орешец през Боровица и Белоградчик е дълъг общо около 40 км. Ако се раздели на две с преспиване някъде в района (на палатка или в някое от множеството места за настаняване), би могло да се получи приятен уикенд, съчетаващ нелошо каране с посещение на красиви природни забележителности в един колкото известен, толкова и непознат район на България.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.