Чудните мостове

Чудните мостове са една от най-известните природни забележителности в Родопите. Намират в Западните Родопи, на 27 км северозападно от Чепеларе и на 49 км югозападно от Асеновград. Представляват два естествени скални моста с внушителни размери. Предполага се, че са се образували при срутване на части от някогашна пещера, образувана в протерозойските мрамори от водите на малката река Дълбоко дере. Горният скален мост в най-широката си част е 45 м, височината му е от 14 до 43 м. От западната му страна има 3 отвора, а от източната 1. Вторият мост се намира на 200 м надолу по течението. Представлява тунел с дължина около 60 метра, който започва с широк и висок отвор, стесняващ се постепенно до обикновена цепнатина.

Разклонът за Чудните мостове от пътя, свързващ Асеновград и Чепеларе, се намира в близост до село Хвойна и е отбелязан с табела. След около 10 км пътят отново се разклонява – в ляво за село Забърдо и в дясно за Чудните мостове. В края на пътя до сградата на информационния център има малък паркинг.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.