Пашови скали

Пашови скали се нарича скалния венец, извисяващ се северно от долината на Люта река, на около 2 км южно от местността Юндола. На площадката над скалите има изградена беседка, от която се открива красива панорамна гледка към обширна част от Западните Родопи. Недалеч са селата Пашови, Аврамово, Света Петка и линията на теснолинейката. През 1981 скалният масив е обявен за природна забележителност.

До Пашови скали най-лесно се стига от Юндола, като има два различни маршрута, което позволява да се направи кръгова обиколка и да не се минава два пъти по един и същи път. Единият вариант започва от шосето за Велинград, на около стотина метра след кръстовището в центъра на Юндола. Вдясно от асфалта се отделя черен път, който пресича поляната в югозападна посока. Малко след това отклонение има друго, което води нагоре през гората към хижа "Юндола", внимавайте да не се объркате. Малко след като пресечете поляната ще стигнете до портата на Учебно-опитно горско стопанство "Юндола". Оттук се продължава покрай оградата по пътека, маркирана с червена маркировка и след около 15 минути се стига до Пашови скали.
Вторият маршрут следва горски път, отделящ се вляво от асфалтеното шосе за Разлог веднага след горския разсадник.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.