Язовир Широка поляна

Язовир "Широка поляна" е разположен високо в Родопите, на около 1500 м. н.в. Бреговете му отвсякъде са заградени с иглолистни гори и дори в най-големите жеги е прохладно. През лятото се събират доста хора, които къмпингуват край бреговете му (както личи и от купчините боклуци по брега), но след средата на септември отново става спокойно. Магазин с хранителни стоки има при сградите на горското стопанство на западния бряг на язовира, откъдето можета да си налеете и вода.

От шосето при ДГС "Широка поляна" (постройките на западния бряг на пътя Батак - Доспат) се вижда само малко част от язовира. Ако продължите на юг към Доспат, след около 2.5 км. има разклон вляво (има табела за ПБ "Слънчева поляна"), който ще ви изведе на южната страна на язовира. За леки коли шосето е подходящо до почивната база, намираща се след язовирната стена. След нея пътят е разбит и не е подходящ за ниски автомобили, но пък е идеален за разходка пеш или с колело.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.